Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Inverterlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
payagyerekVálasz erre
2013-12-11
10:13:36
Előzmény: medig #44157#44162
Nincs értelme. Egyrészt a DC-t nem kapcsolgatjuk, ha nem muszáj. Másrészt az inverterek a túlnapelemezés ellen egyszerűen MPPT kiszabályzással védekeznek. Tulajdonképp mindig csak annyit vesz el a mezőtől, amennyit tud.
Ha túllököd a 3-as invertert 6kW mezővel, akkor is csak 3-at fog elvenni tőle. Ám a hozamgörbe nem szinuszforma lesz, hanem trapéz. Reggel kisüt a nap-fölszalad csúcsra a termelés, egész nap ennyit nyom, majd este leesik.
Van ilyen rendszer, nem 1. Remekül működnek.
villam64Válasz erre
2013-12-11
10:04:48
Előzmény: medig #44157#44160
Nem engem kérdeztél, de nem logikus. Adva van egy inverter, mely képes kapcsolni a napelemeket. Ezen alkatrész elemek 100 ezres tételek. Ehelyett te akarsz kapcsolgatni. Csakhogy. Mi a verőfényes napsütéses idő. Anno, föltettem egy napi mérésemet a 300 W inverter 520 W napelem. De akár most is 500 W inverter 720 W napelem. A csúcson nem egész napot értünk, hanem a napnak egy részét, töredékét. Jelenleg a 43 %-kal több napelem verőfényes időben, csak 10 óra és 14 óra között több, mint az inverter teljesítménye. Ez is változó százalékkal több, ahogy csúcsosodik a görbe. Ez a csúcs éves szinten 10 % alatti érték. Ráadásul nyáron 1 kósza felhő bezavar az egész kapcsolgatásodba. Amellett tervezéskor feszültséget és áramot kell illeszteni. Ha az illesztett rendszerből kiveszel, akkor ronthatsz a hatásfokon, ahelyett, hogy javítanál.
A lényeg, hogy ezt a kapcsolgatást végzi az inverter.
2013-12-11
09:09:48
Előzmény: payagyerek #44154#44157
Olyat lehet, szabad csinálni hogy a napelemmezők valami módon fel vannak particionálva, és vezérelhetők kapcsolókkal, impulzusrelékkel mindig annyit kapcsol az inverterre amennyit elbír? Gondolok itt arra hogy túlméretezett a teljes rendszer, amit Paya is ír, és nyári kánikulában mondjuk a mezők 80%-a megy, hüvős, de verőfényes napsütéses időben a 70%-a, és télen kevés napsütésben meg 100%-a. Vajon több a nyereség visszatáplálásban, mint a túlnapelemezés? Megéri vajon? Bocs hogy beleszóltam, csak kíváncsi vagyok, és persze laikus is. Remélem nem írtam nagy hüjeséget.
2013-11-13
21:52:18
#43315
Gondolatok KONDENZÁTOR témában

Én 8-10 év után nem szeretnék invertert cserélni, reményeim szerint elegendő lesz az elektrolit kondenzátorok időbeni cseréje, csak figyelni kell, mikor kezdenek púposodni. A hűtőventillátort is érdemes figyelni, nehogy megfőjön az inverter. Ilyenekkel akár 1-2 évvel is lehet csökkenteni a megtérülési időt.

Mit jelent az, hogy az inverterben az elektrolit kondenzátor elkezd púposodni? Miből veszed ezt észre?

Szó szerint kipúposodik, ha a teteje már nem teljesen lapos, akkor már púpos :)
Ezután jön a kidurranás, folyik belőle a trutyi, stb. Sok típusnál eleve kereszt alakban ki van gyengítve a teteje, talán, hogy előbb észre lehessen venni, vagy arra repüljön az anyag, nem tudom. Számítógép tápegységben is érdemes 4-5 év után néha meglesni, gonosz gyártók hajlamosak melegedő ellenállások mellé tenni a kondikat, nehogy már túl sokáig kitartson egy táp.

Az első képen látszik, hogy kezdenek púposodni a kondik, közöttük lappang a melegedő ellenálló, a másodikon egy hibátlan példány.

Sok pc tápot, és monitort javítottam pár 100 forintból a púpos kondik cseréjével.

Szóval 3-4 évente szét kell szedni az invertert, és ellenőrizni a púposodó kondikat. :-)

fusimisiVálasz erre
2013-09-20
20:59:22
Előzmény: sándor #42418#42438
"""
Azért a jó NDK-s FI relét meghagyhatod olyan áramkörben, ahol mondjuk csak általános háztartási használat folyik, vasalás, főzés, mosás.

A 20x20cm-es, 10-12 áramkörös biztosító táblák ideje lejárt. Ezt tudomásul kell venni.
Több energiát, főként szellemit kell befektetni ma egy ház hálózatának megtervezésébe, mint akár 10 évvel ezelőtt is.

Sokkal több áramkörre kell bontani, és nem abból kiindulni, hogy mi van, ha pédául a hiradástechnikai leágazásból hegeszteni is akarok majd.
Ha hegeszteni is akarok, akkor annak és oda külön áramkör kell. Ne vinnyogjon a szünetmentes minden ív fogáskor, ne essen szét a 3D-s házimozi...

Muszáj nagyobb szekrénnyel számolni, és ahogyan írtad, a túlfesz levezetőtől kezdve mindennek megadni a helyét. Nem belepaszírozni, beletervezni.

Inkább csináljunk több áramkört és ne csak egyfajta keresztmetszettel, hanem méretezzünk, mert a vezeték ára, ahogyan megyünk felfelé a keresztmetszettel, nagyon megdobja a költséget.

Payának abban bizonyosan igaza van, hogy két házi erőmű soha nem fog olyan paramétereket adni és kapni egymástól, hogy egymásra szinkronizáljanak.
Még kettőnél több inverter paraméterezései, a paraméterek szórása is elég biztonságot adhat.

De, hogy mi történik akkor, ha egy házi tárolós rendszer kitáplálása valamilyen ok miatt nem vált le, azt ki kellene próbálni.
A legnagyobb biztonságot a hálózaton éppen aktuális terhelés nagysága adhatná, ami jó esetben az egy (vagy több) házi erőművet azonnal túlterhelné.
Letörné a feszültségét és a többiek határérték alá kerülve leválnának.
És akkor még nem is számoltunk a körzeti transzformátor PV-k általi, szekunder oldali gerjesztéséről. Az sem kevés energia.

"""

A garázs megkapja az NDK-t versenyzőt - 25 éve teszi a dolgát, nincs vele bajom csak nagy főleg a doboza és sehogy nem fér el.
Az update 14 áramkört érint - e mellett van egy másik tábla 9 automatával és 2 áram impulzus relével, az még fiatal.
30x35 ös 2 soros ABB tábla kerül fel - a vezetékezés mindenhol réz a falakban azokhoz nem tervezek hozzányúlni. Mindenhol érvéghüvely fázis sin - új kismegszakítók, Fi relé din sínes konnektor túlfesz levezetés beépítése a terv.
fusimisiVálasz erre
2013-09-18
21:10:33
Előzmény: payagyerek #42416#42417
Szétszaladnak a coulombok :=)
Életvédelmi reléből az EFI 2 A modellt néztem ki - ezek már érzékelik a lüktető egyenáramokat is. (ilyen okos nem vagyok csak olvastam róla)
payagyerekVálasz erre
2013-09-18
18:31:18
Előzmény: fusimisi #42413#42416
Leállnak. Szinte elképzelhetetlen, hogy üzemben maradjanak, mert épp ugyanannyi fogyasztás adódik a hálózaton.
Ha színtiszta az ég és nincs még 1 apró megvilágítás-változás sem, akkor is fickándozik a betáplált teljesítmény, legalább 10-100W-ot.
fusimisiVálasz erre
2013-09-18
18:27:16
Előzmény: sándor #42395#42413
"""
Én a meglévő FI reléddel kapcsolatban hívnám fel a figyelmedet valamire.

A Fi relék működése nagyban függ a rajtuk átfolyó áram "minőségétől".
A rajtuk átfolyó áram minőségét (fajtáját) nem csak a FI relé utánról működő készülékek torzító hatása befolyásolja, hanem a betápláló áramé is.
Az ami a FI relé előttről bejön és keresztül megy a Fi relén.
Tehát a hálózatról bejövő zavarok és ilyen bekötés esetén az invertered által keltett zavarok is.

Nem kell túlságosan nagy eltérés, és FI reléd nem fog működni amikor szükség lenne rá.
Minimum ellenőrizd, ellenőriztesd le a működését, miután rákötötted a bemenetre az invertert.
Legjobb lenne szkóppal kiméretni a zavarokat.
Amennyiben eltér a meglévő FI reléd alkalmazási formájától, akkor ki kell cseréljed a FI relét egy megfelelőre.

Így lesz komplett és biztonságos a rendszered.
Erről a kérdésről már sokat fórumozgattunk.
Itt megtalálhatod a jelenleg általánosan használható FI relék jelölését és alkalmazási lehetőségeit.
https://biosolar.hu/forum/show/31060#31060

A jelölési táblázatból mérés nélkül is tudsz némi következtetést levonni.
Jelenleg még nem tudok komoly problémáról, nálunk történt és az említett hibaokra visszavezethető balesetről.
Viszont nem véletlen, hogy ennyi fajta FI relét gyártanak.

Úgy gondolom, a PV rendszerek és az egyre specializálódó elektronikák elterjedésével a FI relék megválasztása is specializálódni fog.
Nem egyetlen FI relé fog majd védeni egy lakóházat, hanem akár áramkörönként más tipusú FI reléket is kell majd használnunk.
"""


Megfontolom amit írtál a Fi relékről. Felmerült bennem mint 5let, hogy kicsit modernizálok a villamos elosztó táblán. Egy új Fi relé beszerzése esedékes a régi NDK helyett - sajnos sok helyet elfoglal és nem fér el mellette a PV kismegszakító meg a dupla din méretű túlfesz levezető, meg kell válnom tőle.
Mivel a többi cucc ETI így abból néztem ki a cseredarabot egy holux... nevű cégnél - ahol jobb árba van mint a Rokolya utcában. (korrekt volt a kereskedő Ő ajánlotta a partnerüket). Meglátom mi marad a keretből és lehet pár kismegszakítót is cserére veszek.
Az inverter meg az egész installáció hálózati visszatáplálósra van tervezve - engedélyes ilyesmik. Maga az IG TL 5 el sem indul, ha nincs csatlakoztatva a betápra - le is áll hálózat kimaradás esetén.

Mondjuk azt nem tudom mi van abban az esetben ha valamelyik szomszédom is építene egy házi erőművet és a 2 inverter egymásra dolgozik - akkor nem állnak le fényben ?
payagyerekVálasz erre
2013-09-18
18:27:16
#42414
A hálózattáp inverterekben van elektromos Fi-relé. Ráadásul ezek az egyenáramú komponensre is működnek, nem csak AC-n. Nyilván meg lehet duplikálni 1 külsővel, de az annyit jelentene, mintha az asszonyt is megduplikálnánk, hogy legyen 2 valag kéznél, meg 4 csecs.
A szolgáltató kér is róla certifikátot, így furcsa lenne, ha még külön is kéne telepíteni.

Más kérdés, hogy valóban nem árt több védett övezetre és több Fi-relére szétbontani a házikót, mert a vizes helyiségekben nem nyújt megfelelő védettséget a 30mA-es. Ide tényleg érdemes 10mA-est biggyeszteni.
Persze ez teljességgel független az invertertől, HMKE rendszertől. Az amúgyis közvetlen csatlakozik a lakás kiselosztójára, melyből ágazik szerteszét az elektromos hálózat. Vagyis az ez után lévő, megfelelő védőáramú Fi-relék, védik a saját körüket.

Szerintem.
fusimisiVálasz erre
2013-09-16
19:08:12
Előzmény: Bous83 #42350#42355
Ok! Köszönöm, akkor így lesz. Vannak kis matricáim is a jelölésekhez :) beragasztom a dobozba hol a PE meg a PEN !
2013-09-16
12:59:57
Előzmény: fusimisi #42349#42350
Fusimisi,

"Az AC betáplálást Fi relé elé célszerű csatlakoztatni összekötve a Nullát és a védőföldet" - nem lesz baj. Előtte PEN, utána PE és N.
fusimisiVálasz erre
2013-09-16
10:17:47
#42349
Az inverter AC bekötésével kapcsolatban volna kérdésem! A házon van egy Fi relé, előtte össze van kötve a nulla és a védőföld. Az AC betáplálást Fi relé elé célszerű csatlakoztatni összekötve a Nullát és a védőföldet - nem lesz baj?
payagyerekVálasz erre
2013-08-20
20:11:40
Előzmény: dcidci #41883#41885
Ügyes vagy!
Ha jól emléxem, még a régi inverterek dobozában benne volt a cetli, melyen ott volt az installálás kódja. Az, hogy régi lehet az invertered, szerintem nem jelent semminemű hátrányt.
Én hagynám bekapcsolva annál a vill.óránál. (Bár ilyet nem szabad mondani. Akkor kapcsold le, mikor gyünnek cserélni!)
2013-08-20
09:43:41
Előzmény: payagyerek #41878#41883
Köszi a választ. Bekapcsoltam, óra egyet visszafordul majd megáll. Most a bojlerrel együtt megy és áll az óra. Természetesen beállítás után lekapcsolom...

Sikerült cseh nyelvről angolra átállítani, így most már értem legalább a pontokat.
A 73887 kóddal beléptem az ország kiválasztásba ami most is CZ. Legnagyobb meglepetésemre nem találtam HU-t.
DE, AT, EX, 50Hz, AU, IL, TW, ASIA, FROS, SK, EU, CZ, BE, GR, IE, PT, FR, IT, ES, NL, GB, CH, DE

Gyanítom régóta raktárban porosodó cucc lehet...? Lekérve az infót:
SW V.1.0.70 (ez valami őskövület régi a 8. update, jelenleg 27. van kint)
BL V.02E 13.11.09
ART CERBO
HW 0.5 B_C
IG TL 3.0-ról van szó

Rámsóztak egy 3 éve raktárban álló cuccot, vagy minden hardver gyárilag ősrégi fw-rel adnak el?

Most raktam fel USB-ről az Update/IG TL Firmware 27 MULTI
Menet közben kihúztam a DATCOM slotot, USB bedug, SETUP-ból USB és Update software. Több percig eltart, majd villogni kezd a sárga LED és a gombok.
Újraindulás után már volt HU. Átállítottam rá, majd ismét újraindult.

Most jönne a kérdés. Gondolom ezzel üzemkész és az ELMÜ előírásoknak is megfelel?


www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID-EBC60407-39D26F27/fronius_international/hs.xsl/83_20347_ENG_HTML.htm
payagyerekVálasz erre
2013-08-17
23:12:58
Előzmény: dcidci #41874#41878
"Eladó cég (Dunakeszi szolárcég) nem ad segítséget... persze úgy hirdettek, hogy bekonfigurált, magyar nyelvű, magyar beállításokkal......."

Lehet, hogy gagyi vagyok, de én még nem láttam magyar menűs Froniust.
Megkockáztatom, hogy kb. ugyanennyire van az magyar beállításokra is felinstallálva! (Sehogy.)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a beállítási szervízkódot nem kell tudnia a felhasználónak (ne buzerálhassa). Az adott cégnek lenne kötelessége (legalább a tájékoztatás), vagy a telepítőnek a helyes beállítás.
(Nyílt fórumon senki nem mondhat el szervízkódot.)

Az, hogy bekapcsolhatod-e sunyiban, attól függ, hogy milyen villanyórád van.
2013-08-17
20:14:44
#41874
Egy Fronius IG TL 3.0-as inverteren a gyári beállításokon kell konfigurálni üzembehelyezés előtt vagy sem? Ha a dobozon cseh felirat van akkor lehet, hogy cseh menü-t kell átvarázsolni angolra vagy magyarra?

Kész a rendszer - bekapcs ready -, ELMÜ jóváhagyó levél is megvan, csak az óracserére várok, de nem merem bekapcsolni. Vagy bátran adjak neki azt úgyis meglátom mit ír ki?...
Eladó cég (Dunakeszi szolárcég) nem ad segítséget... persze úgy hirdettek, hogy bekonfigurált, magyar nyelvű, magyar beállításokkal.......
2013-07-16
09:20:35
Előzmény: Tibi62 #40499#41319
Nekem is a teraszon van a Fronius inverterem és zajos... rövidesen ki fogom benne cserélni a ventillátort, de lehet elég lesz a felfogatás alá valami gumit tenni.
2013-07-05
22:36:33
Előzmény: villam64 #41186#41193
Nálam csak simán a fesz-szorzó van az inverteren, nincs semmi párhuzamosan kötve.
Szerencsére hibátlanul teszi a dolgát:)

villam64Válasz erre
2013-07-05
12:36:22
Előzmény: Bous83 #41185#41186
Utána gondolkodtam. Az ehe-n csak a feszszorzó van, vagy párhuzamosan a fesszorzóval napelem, mely stabilizálja a rendszert. Én ellenállás gondra gyanakszom a stecam esetén. Másfajta belső ellenállást vár a napelem felé, mint amit a feszszorzó mutat.
2013-07-05
12:27:40
#41185
Villám,

A fesz-szorzóm EHE inverterrel működik. Nekem 1 hónappal ezelőttig egy kínai noname inverterem volt, azzal működött. Majd ha sok időm lesz, kipróbálom Fronius-szal is. Nem tudom, hogy a Steca invertereddel miért nem ment, ez örök rejtély marad...
2013-07-03
16:26:37
#41170
Közbe sikerült szert tennem Bous fórumtárstól egy általa épített fesz-szorzóra, ami igen szépen teszi a dolgát, 3db 240W-os modul van rákötve és hajtja a EHE invertert hibátlanul, a legnagyobb melegbe kb 550W teljesítmény jön le róla, ha nem lesznek forrók a modulok gondolom több is lesz ez:)
2013-06-30
16:36:40
#41143
Használt már valaki EHE invertert RS-485-ön keresztül monitorozva?
Nekem sehogy nem akar működni...
Win XP alól el se indul a program, megjelenik a login beírom a felhasználó/jelszó-t, majd egy Retrieval of data, please check! jelenik meg.
Win 7 x64 alól elindul, be tudok lépni, de nem kommunikál egyáltalán az inverterrel, nem is látja nem is igazán működik rendesen...

Több gépen is próbáltam(XP/7) mindig ugyan ez volt az eredmény.
Sajnos csak a 3.5-ös verziót adták a lemezen, más verziókat nem találok a neten sehol, pedig van több is...
Még a 32bit-es verziót tudom kipróbálni más ötletem nincs:(

2013-06-01
20:57:55
#40903
Üdv mindenkinek! Volt már hasonló kérdés Fronius inverterről (#28375), nagyon bízom benne, hogy tudtok nekem SMA-val kapcsolatban segíteni. Németországból szereztem be SB2000HF-30 típusú invertert. A dobozban lévő adatlap szerint gyárilag a VDE-AR-N4105 normának megfelelően állították be:

Feszültségcsökkenési védelem: 184V/0.2s (Un – 0,7Un | 184V/5 min)
Feszültségnövekedési védelem: 264.5V/0.2s (Un – 1,15Un | 253V/5 min)
Frekvencianövekedési védelem: 51.5Hz/0.2s (50 Hz – 52 Hz | 50.2Hz/10s)
Frekvenciacsökkenési védelem: 47.5Hz/0.2s (48 Hz – 50 Hz | 49.8Hz/10s)
Egyenáramú védelem: 1A/0.2s (3A/5s)
Hálózatra kapcsolódás késleltetése: 60s (30 s – 300 s | 300s)

Zárójelben az egyetemes szolgáltató (itt EON) által elvárt|javasolt beállítások. Elfogadja az EON a fenti gyári beállításokat? Ha nem, akkor hogyan tudom megváltoztatni? Az installációs kézikönyv nem tartalmaz kifejezetten Magyarországra utaló kódot, hacsak nem a 6-os (verschiedene EU-Länder). Ez az EN50438 norma szerinti beállítás, utánanézve a paramétereknek, szintén nem egy az egyben olyan, mint amit az EON szeretne. Egyedileg, kézileg kellene megbütykölni? Ez ha jól értem a kézikönyvet, csak Bluetooth kapcsolaton keresztül az üzembehelyezést követő első 10 órában lehetséges SMA Grid Guard jelszó birtokában. Elég hihetetlen, gondolom, nem egy vagy két SMA inverter üzemel már az országban. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

2013-05-02
18:02:36
#40522
Na már le is beszéltem a villanyos emberemmel holnap reggel még betesz egy-két gégecsövet és egy elosztódobozt, így többesélyes, hogy hova lehet majd tenni az invertert...

Ez egy "just in time" megoldás lett, szerencse még időben, hála a BIOSOLAR fórumnak...:-) Köszönöm!

2013-05-02
16:46:01
Előzmény: robert #40512#40514
Róbert,

Az bosszant, hogy hamarabb nem gondolkodtam...egy 40mm-es gégecső figyel már a falból ki ami a villanyórától jön a 3x6mm2-es vezetéknek...ne mindegy.
Az északi fal a szomszédok felé van akiknek viszonylag közel a teraszuk hozzánk sajna az nem jó választás, nem örülnének az állandó zúgásnak...a keleti fal az utcafront oda sem lenne esztétikus, így marad a nyugati fedett terasz és akkor nem kell fedett féltető sem...
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Inverterlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva