Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Inverterlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-03-20
09:37:15
Előzmény: nadtom #39678#39686
csak kíváncsiságból, ha gondolod, írd meg a tetőd méreteit... (A fronius IGTL nagyfeszű, az IG+ meg kisfeszű, így utóbbinál kevesebb modult kell sorba kötni)
2013-03-20
00:05:08
Bous, Paya
Köszi az infót, akkor számomra egyértelmű a válasz TL-es Fronius lesz.

Épp ma volt itt a villamos emberem még a szigetelés és a festés előtt beteszi a csövet a solarkábelnek illetve bekábelezi az inverter és a villanyóra közti szakaszt 3x6mm2 kábellel.
Napelemek nem tudom mikor lesznek, mert közben számolgattam, a trapéz alakú tető miatt, illetve mivel limitált a déli fekvésű tetőm ki kellett legóznom milyen napelemekkel tudom maximálisan kihasználni a helyet (a déli tető szélessége lefelé csökken a "kutyaól miatt"). A 190W, 240W, 250W panelekkel nem lehet optimálisan kihasználni a tetőt, mivel mindegyik panel kb. 1,6m hosszú nekem viszont a lefelé csökkenő tetőszélesség miatt változó méretű panelhosszúságra van/lenne szükségem (a tető alakja miatt a fektetett PV elrendezés a kedvezőbb).
A legnagyobb W mennyiséget 285-300W-os (2m-es) és 250W-os (1,6m hosszú) panelek kombinációjával tudtam elérni.
A 285-300W panelek viszont itthon nem kaphatók még (jó áron) a német raktárak pedig már üresek...szóval jön a várakozás, hogy mi lesz a dömpingvámmal.

Lenne még egy kérdésem: Ugyanarra az inverterre (az én esetemben a Fronius IG TL 5.0-ra) lehet kötni sorba különböző teljesítményű paneleket? Illetve pl. mono-t és polyt is lehetne vegyesen?

payagyerekVálasz erre
2013-03-19
17:57:28
Előzmény: mrhoff #39654#39660
Na igen. Napelemrendszerek esetén oly változékonyak az árak, hogy amit adott pillanatban említünk, másik pillanatban már nem állja meg a helyét.

A Froniusnak vannak olyan jópofa szolgáltatásai, amelyeket érdemes kihasználni.
Eleve grafikus a kijelzője, melyen 1 gombnyomás és kirajzolja az aznapi diagramot.

Más.
Az a túlnapelemezett rendszer valóban túlterhelt, mert nagyobb áramot kap az inverter, mint az előírt. Ezt ne tekintse senki mértékadónak.
De kellemesen nyom. :-)

Ám én is túl akarom napelemezni a froniusomat. Bár én könnyebb helyzetben vagyok, mert 3k-s inverterem van, így el mehetek egész 21db panelig (5kW). Épp ennyi is férne a tetőmre (3×7-es sorban).
Az én esetemben nem lenne túlterhelve, pusztán csak többet dolgozna kiszabályzott MPPT-vel, mint normál esetben.
Ezért sem költöttem a drágább, nagyobb teljesítményű inverterre. Meg persze azért sem, mert így 1 fázisra dolgozhatok hálózati asszimetria okozás nélkül.
Mert bizony fölmerült nálam is, hogy 3k-3.6k-4k, vagy esetleg nagyobb invertert vegyek-e. Így jutottam az olcsóbb, de normálisnak vélt inverterre, "napraforgó" túlnapelemezéssel, amit akár X év múlva is felbővíthetek. (Még csak 14 panel van a tarsolyomban.)

Semmivel sem tűzveszélyesebb, mint az asszony kezében a vasaló. :-)
"én speciel nem lennék nyugodt, hogy ennyivel túl lenne járatva a rendszer a fejem fölött"
Épp ez az, hogy nyugodtabban aludhatsz a napelemek alatt! :-)
Ugyanis csak az MPPT-ből engedi el az inverter. Vagyis túltermeléskor "elereszti" a panelokat. Derékszögű napsütésben a 240W-os panelok az MPPT kiszabályzás miatt csak (mondjuk) 180W-ra lesznek megterhelve. Pihennek akkor épp a napelemek.
payagyerekVálasz erre
2013-03-19
17:21:35
Előzmény: nadtom #39652#39658
Na hát ez az! Ezen az oldalon az EHE drágább, mint a Fronius! :-) Tiszta röhej.

Trafós inverter -ahogy Bous bátyánk is említi- oda kell, ahol indokolt.
A trafó nélküliek el vannak látva a DC-n érintésvédelmi elektronikával (köznyelv: Fi-relé).
2013-03-19
16:13:31
Előzmény: payagyerek #39648#39654
Én meg nem az EHE-t védem, csak nekem mint laikusnak nem az jött le a rövid leírásokból hogy az egyik, mennyivel jobb, mint a másik.

Amikor én vettem még, a Fronius is legalább 20%-kal többe került volna, ráadásul rendelni kellett volna.

Az a 36kwh az elég szép,(nálam 15kwh volt aznap - 4kw-os rendszer, nálam nem déli tájolás) de én speciel nem lennék nyugodt, hogy ennyivel túl lenne járatva a rendszer a fejem fölött. Speckó lakástűz biztosítás gondolom nem árt :)

Az a + 9 panel azért jócskán megdobja a költségeket szerintem, igaz a hozam is közel duplája egy normál 4kw-os rendszerénrk.
A kérdés, hogy milyen sűrűn kell majd invertert cserélni.
2013-03-19
16:06:07
Előzmény: nadtom #39652#39653
"Vannak trafós és trafó nélküli inverterek melyik a jobb?"

Ez hasonló ahhoz, hogy a benzines, vagy dízel a jobb? :)

Szóval mindegyiknek van előnye, és hátránya, mely egy átlag ember szempontjából mondhatnám mind1. Nagyon tömören, a TL inverterek hatásfoka (a trafó hiánya miatt) kb 2%-al jobb, a trafós invertereknél azonban nincs kint a tetőn a hálózat, megfoghatod az egyik drótot üzem közben (tehát leválasztott).

Mindkettő fajtából jó párat telepítettünk, és csak néhány eset volt, amikor nem volt kérdés melyik típus... (pl egy egyetem tetején, ahol a diákok nézegetik, törlik a modulokat, részemről csak trafós jöhetett szóba)
payagyerekVálasz erre
2013-03-19
15:05:32
Előzmény: mrhoff #39637#39648
Bocsánat, ha félreérthető voltam, mert korántsem ócsárolni akartam az EHE-t. Sőt! Az ilyen jellegű konzekvenciát kerekperec el is utasítom. Már csak azért is, amit említettél, "nincs még a tartósságra tapasztalat".
(Nekem is van kínai inverterem, ami nagyon fajin.)

Amit leginkább akartam hangsúlyozni, hogy az (állítólag) olcsóbb EHE, miként lehet az installálás során drágább. Lásd 2db DC doboz, több DC vezeték.
Ha a példaként felhozott internetes oldal árait tekintjük, akkor meg eleve kizárt az EHE létjogosultsága.

Az oldalról példa az árakra:

EHE 4.6
ár: 448.056 Ft
dupla DC doboz és dupla DC kábel = 2×50eFt (100e)
Szumma: 448eFt+100eFt = 558eFt

Fronius 4.6
ár: 429.260 Ft
1 DC doboz és 1 érpár kábel = 50eFt
Szumma: 429eFt+50eFt = 479eFt

Vagyis ezekkel az árakkal installált rendszer olcsóbbra jön ki 1 olyan inverterrel, ami azért felhasználói szinten is többet ad.
(Én pl. használni fogom a teljesítményszint kapcsoló jel kimenetét bojlercekász vezérlésre.)

Tény:
Én nagyon nem vagyok tisztában az árakkal, mert én azt hittem, hogy az inverterek mára jóval olcsóbbak. Tévedtem.
(Vagy a példa-árak szégyenletesek. De legalábbis a drága EHE ára!)

Más.
Ha már feljött szóba túlnapelemezés kapcsán:
Az említett 4k-s froniuson a 26 panel (6kW fölött), most vasárnap 36kWh-t nyesett. Már reggel 8-tól 4kW-on nyomta, egész estig.
Napraforgó.
(Az inverter várható életkora más téma persze...)
2013-03-19
11:29:57
Nem vagyok kompetens a témában, de a rövid marketingel túlfűtött leírásokból számomra nem az derül ki hogy a Fronius mennyivel jobb mondjuk az EHE-nél.

a Maximális DC teljesítmény-ben 5060W vs 4820W leírás szerint NEM, hatásfokban sem, ezért is furcsálom, hogy mennyivel több panelt szerelnek fel egyes hozzáértők, de biztosan ők tudják, hisz nekem nem ez a szakmám.

EHE 4.6 vs. Fronis 4.6
www.napelemmarket.hu/inverter_55/ehe_n4k6tl_230
www.napelemmarket.hu/inverter_55/ig_tl_46_115

A fronius meg jelenleg az akció keretében még olcsóbb is.

Elhiszem, hogy egyik másik fapadosabb,de csak a sok csilli villiért, tervező progik, monitorozó cuccok és hasonlókért amiket az első időkben biztosan sokat matat az ember, én nem voltam hajlandó + százezreket fizetni, amikor ezek a megtérülést akár évekkel nyújthatják meg. SMA webboxal akkor nekem majd 300e-rel lett volna több.

Fórumokat böngészve nemigen hallottam, hogy gari időn belül valamelyik inverter felmondta volna a szolgálatot.
Itthon meg elvétve van 4-5 évnél régebbi lakossági visszatáplálós rendszertapasztalat,vagy csak én nemigen hallottam ezekről.

Ettől függetlenül lehet technikailag jobb, minőségibb felépítésű a Fronius, de amíg ugyanannyi gari van a másikra is és ellátja a feladatát addig nekem "csak" ez számít.

2013-03-19
09:42:50
Előzmény: payagyerek #39600#39629
"Épp ez a korlátozott felhasználhatóság utal arra, hogy vagy mellőzni érdemes az EHE-t, vagy dupla DC doboz és dupla kábellevezetés kell hozzá, ami oly mértékben megdrágíthatja az installálást, ami plusz költség eleve kiadna 1 másik fajta (akár jobb) invertert."

A legtöbb rendszernél vagy 4x4mm2 vagy 4x6mm2 vezetővel megyek le a DC doboztól az inverterhez. Szóval számomra igazából nem plusz költség, ugyanis a réz kábelek árát az össz-réz-keresztmetszet határozza meg, az nem számít hogy hány eres.

DC levezetőből valóban kettő kell, de hát lássuk be, maga a DC levezető nem egy hatalmas költség, bár van, és így valóban több.

"Vagy csak eddig kifogtam az összes szart belőlük és így nem volt szerencsém hozzá!" hát ezek szerint igen... :)

Bár nálam sem az első helyen van, de lehetséges alternatíva.

P.S. A danfoss ULX inverterekkel vagyok kicsit bajban, mert nagyon szimpatikusak, nagyon tetszenek a paraméterek, csak az EU hatásfokuk 93,valamennyi... :(
payagyerekVálasz erre
2013-03-18
13:19:45
Előzmény: Bous83 #39599#39600
Nemis azt mondom, hogy meglepő a 2 stringesnél a felezett teljesítmény -bár az adattábla épp az ellenkezőjére utal (2×13A)-, hanem erősen korlátozott a használhatósága. Hiszen csak és kizárólag akkor fanyarodik 1 ilyen inverterre az ember, mikor messze nem egyenlő a 2 mező teljesítménye.
Ám pont akkor nem használható (4k-s, 3kW-1kW mezőn).
Ha egyformák a mezők, csak különböző égtájnak állnak, akkor minden más inverter ugyanúgy szóba jöhet.

(Adattábla szerint rárakhatnánk 1 bemenetre 4k-s EHE-nél 2×10db 190W-os panelt párhuzamosítva (3800W), 1 DC dobozzal. Közben meg mégsem.)

Épp ez a korlátozott felhasználhatóság utal arra, hogy vagy mellőzni érdemes az EHE-t, vagy dupla DC doboz és dupla kábellevezetés kell hozzá, ami oly mértékben megdrágíthatja az installálást, ami plusz költség eleve kiadna 1 másik fajta (akár jobb) invertert.
Legalábbis szerintem.

Látván az EHE viselkedést, mikoris a párhuzamosított mezők szétosztásra kerültek az inverter előtt, húztam a számat. Ott legalább 40-50V eltérés volt. Persze teljesítményben is.
Bár így már könnyen levonható konzekvencia, miszerint az is szar lehet.
Vagy csak eddig kifogtam az összes szart belőlük és így nem volt szerencsém hozzá!

A másik, ami az első pillanattól fogva is szar volt:
Úgy jött dobozában, hogy volt rajta (az egyik csavar alatt) 1 furcsa, szokatlan matrica. Tehát már gyomlálgatták azelőtt, több-kevesebb sikerrel.

Szóval én (eddig) pórul jártam vele. :-(
2013-03-18
12:47:56
Előzmény: payagyerek #39594#39599
Mindez igen furcsa számomra... :)

Mondj egy olyan 2 MPPT-s invertert, ahol egy bemenet is tudja a teljes teljesítményt... A másik, hogy nekem volt olyan rendszerem, ahol egy 4kW-os EHE inverterre 10db 195Wp mono PV-t raktam, (mostanság fogom felrakni a másik 10db PV-t), és a bővítésig, hogy ne csak a fele bemenet használódjon, a DC dobozban, átkötöttem a PV bemeneteket, így mindkét oldalát hajtom. Bár valóban, az egyik oldal kicsit jobban megy, pl. 680W és 750W, ami valószínű a bemeneti feszmérési hibából ered, de nem tapasztaltam olyat, hogy ekkor az egyik 160V, a másik meg 130V lett volna. Nekem 1-2 V különbséggel ugyan azt méri! Nincs pofozgatás, oda vissza lendülgetés, meg semmi, atomstabilan üzemel összekötött bemenettel kicsit több mint 1 éve. Talán 3-4 darabot adtam el, és sosem volt semelyikkel semmilyen gondom...

Adatok:

www.ehexny.com/en/article/?12/12007/0/1/589

Itt az van, hogy max 2x13A a bemenet, azaz bemenetenként 13A, tehát ez alapján rátehetem egy bemenetre mondjuk a 10db 195Wp mono modult, a másikra meg semmit.

Gyári hibás termék? Hát ez nekem semmit sem jelent, apu háztartás-gépszerelő, és minden márkánál van olyan, hogy még a boltba megy javítani, az előtt, hogy eladták volna, vagy olykor 3 napon belül lecserélt, mert szar, és azt javítja...

Nem állítom, hogy így-meg úgy mennyire jó inverter! Csak azt mondom, hogy egyszerűségén kívül szerintem nagy gond nincs vele...
payagyerekVálasz erre
2013-03-18
10:36:05
Előzmény: Bous83 #39590#39594
Elfelejtik leírni, hogy pl. az EHE 4k az 2db 2kW. Vagyis nem tehetek meg olyat, hogy az egyik mező 3kW a másik meg 1kW (szumma 4). Pedig számtalan olyan tető lenne, ahol épp azért kell 2 stringes inverter (EHE), mert az egyik tetőre csak pár panel fér (1kW-DNy), és a másikra a többi (3kW-DK). (Máskülönben -ha egyforma a 2 mező- nem is erőltet az ember EHE-t, hanem inkább Froniust.)

Nem tehetem meg azt, hogy egyetlen homogén 4kW mezőt csak 1 bemenetre kötök a 4k-s EHE-n és a másikat üresen hagyom, mert 1 bemenet 2kW-on limitál. Csak annyit csinálhatok, hogy lehozom őket külön, bekötöm őket külön. Vagyis 2×2kW-ként. Ergo ekkor 2db DC doboz kell, miáltal az olcsó EHE már nem is olcsóbb, mint más normális inverter.

Ha azt teszem, hogy a 4kW mezőt 2db 2kW párhuzamra kötök odafent és így 1 érpáron hozom le 1db DC dobozon keresztül, majd az inverter 2 bemenetére szétosztom őket, akkor nem lesz jó. (rajzot mellékelek)

Ugyanis:
A 2 bemenet MPPT-je pofozgatni fogja egymást.
Olyanok lesznek, hogy bár azonos DCfesznek kéne lenni, mégis az egyik 190V, a másik meg 130V.
Pedig kerekperec 1 DC feszültségértéknek kéne lenni!

Volt olyan EHE, amelyik már újkorában is fos volt (És valószínűleg tudott róla a magyar forgalmazó!). Sorozatban karistolta ki a hibákat, mint géppuska a sortüzet. Pedig semmi baj nem volt.
Igaz kicserélték gond nélkül, mégis a messzi útiköltség (garos újbóli kiszállás) a telepítő nyakában maradt.

Nameg sír, néha recseg is!
(Nem a méretező progi hiánya zavarna, mert az nem kell. Helyette 1 egyszerű számológép is megjárja.)

Szóval nekem nem lett a szívem csücske.
2013-03-18
09:25:30
Előzmény: payagyerek #39584#39590
Szeva Paya,

Volt szerencsém pár EHE inverterhez, és nekem semmi bajom velük. Na jó, az nem szimpi, hogy a 230 csatiba érvég-hüvelyezve csak 4mm2 vezetőt lehet bekötni, és én minimum 6mm2 vezetővel szerelek AC oldalon, így csak akkor tudom bekötni, ha atomvékonyan leónozom. Tudom-tudom, érvéghüvely, de hát inkább, mint kicsípjek pár szálat, hogy a 4-es hüvelybe beleférjen. Igaz semmit sem lehet állítani, de ennek akár előnyei is lehetnek, nem lesz szétállítva... :) Szóval nem ragoznám, szerintem semmi baj velük! Lemértem egy 3kW-os verziót, az MPPT-is jól találta meg a munkapontot, a kimenet is egész jól meg van szűrve. Persze nem SMA, vagy Fronius, de az ára sem. Ár-érték arányban szerintem stimmel! Kicsit olcsóbb, kicsit egyszerűbb. Azon ügyfeleimnél, ahol csak az számít hogy minél olcsóbb legyen, nálam alternatíva lesz a jövőben is... (van hivatalos MO forgalmazó, ő ad 5 év garit, és ha bármi gond van, meg is oldja... (Bécsben van szerviz)

Bous

P.S. Milyen adatot hiányolsz az adatlapból? Nekem megvan minden szükséges adat! (Méretezés? Vedd alapul a bemeneti DC adatokat, majd valamelyik nagy gyártó legközelebbi inverterét alapul véve, progijával játszva, már adott is mit köthetsz rá. Semmi sem megoldhatatlan, ezt pont neked kell írnom? :P)
2013-03-17
21:42:34
Előzmény: payagyerek #39584#39586
Én egyszer járattam 4kW-al az 2k-s EHE-t, de mikor 2kW körül volt a kimeneti teljesítmény akkor elég csúnya hangja volt ezért lekapcsoltam. Igaz az még ez első darabok közül való volt a sorozatszámának vége is 02 volt. Azóta átesett egy firmware frissítésen amit a kínaiak helyben végeztek JTAG-en keresztül :)

Az MPPT kiszabályozás elvárható dolog lenne minden gyártónál...
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!
PS.: jobbulást!
payagyerekVálasz erre
2013-03-17
20:11:19
Előzmény: zekm1 #39583#39584
Nincs oly nagy tapasztalatom az EHE-vel, csak 1-2 alkalom. (Remélem nem is lesz sok.)
Volt járatva 2MPPT-s, 4-es EHE (ami 2×2kW) egyik oldala 2880W-al. (A másik 2160-al.)

Az EHE leírása elég hiányos. Sok konkrétum hiányzik belőle. Az MPPT furcsán szabályoz (bár dolgozik).

Froniusra kerekperec le van írva, hogy a "túlterhelés ellen MPPT kiszabályzással védekezik".
A 3k-s froniushoz gyakran nem 14 panel (14×240), hanem 15-16-17db az ajánlás.
Nálam is 17db lesz majdan a 3k-s froniusra, ha kigyógyulok a csütörtökön szerzett náthából (ónoseső) és lesz lehetőségem végre az enyémet felrakni.
Van olyan emberke, akinél 26db 240-es panel vigyorog a 4k-s froniuson. (bár ez azért mégsem követendő példa)
2013-03-17
19:24:57
Előzmény: payagyerek #39582#39583
Ilyen jól tolerálják a teljesítmény túlméretezést? Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok? 2,2kWp a max megengedett DC oldali teljesítménye az EHE-nek. Nekem kifejezetten nem tetszik az EHE, de ez van.
A max munkaponti áram 5,3A szóval az bőven benne van.
Amúgy nem fér fel több a tetőre így marad a 2x6db.
Köszönöm a válaszod!
payagyerekVálasz erre
2013-03-17
18:58:21
Előzmény: zekm1 #39581#39582
Én 2×7db panellel nyesném, bár nem lett a szívem csücske az EHE.
Dióda nem kell.

Azt azért vedd számításba, hogy az EHE2k 13A-es DC bemenettel rendelkezik. (Nem tudom, hogy a paneljaid mennyit nyomnak.)
2013-03-17
18:27:11
Jelenleg egy 2kW-os EHE inverteren van 11db sorba kötött 190W-os 36V-os modul. A modulok NY-i tájolásúak. Arra gondoltam, hogy vennék mér egy modult hozzá és áttennék 6db-ot a D-i oldalra, mert az még elférne és maradna 6db a NY-i oldalon. A stringeket párhuzamosan kötném. Az invereter 1 munkapontos.
Szerintetek van e értelme szenvedni vele és ha igen akkor kell e dióda a két sztringbe?

2013-03-17
10:21:53
Sziasztok. A szakértelmetekre lenne szükségem. Van egy Meanwel 12V-os inverterem. A301-1K7-F3 a típusa, ami meghibásodott és az R63 pozíció számú ellenállás szénné égett. Tudnom kéne a pontos értékét Ha valaki meg tudná ezt nekem mondani, illetve megnézni esetleg a saját inverterében, akkor nagyon sokat segítenétek. Az ellenálláson lévő színkódot ha megadnátok az is nagy segítség lenne. A gyártó elzárkózott a segítségtől. Köszönöm
2013-03-10
00:17:40
Előzmény: payagyerek #39371#39376
A Froniusokat még sosem teszteltem, így nem tudom, hogyan reagál. Több egyéb márkát már teszteltem, volt olyan, ami 3kW-os példányánál, induláskor elkezdett felszabályozni, és 4,5kW-nál én lőttem le a cuccot, mert olyan hangja volt, hogy mindjárt szétrobban. (nem hangos, csak azért rutinos fül hallja, ha...) Még kétszer megpróbáltam, mindig ugyanez. Szerintem az a márka tuti kinyíródna. Volt olyan márka is, ami a gyári adat +5%-nál korlátozott, és szépen beállt, járt üvegen... Majd egyszer letesztelem a Froniust is...
payagyerekVálasz erre
2013-03-09
22:13:06
Előzmény: Bous83 #39366#39371
Az való igaz, hogy nem ajánlja föl, de van 1 érdekesség, mely arra utal, hogy mégis lekezeli károsodás nélkül.
(A gar. persze más kérdés.)

Példának a Fronius szerint:
IGTL 5.0, az ismerősnél lévő panel-állásszöggel, 2×15db 235W-os panel, 7052W, 16,88A árammal.
Miközben az inverter maxDCcurrent-je 14,7A.
(Persze ez csak példa, mert a komám szerinti IGTL 4.0-ra nem tudok bevarázsolni hasonszőrű beállítást.)

Vagyis az én értelmezésem szerint a 16,88A napelemárammal nem terhelődik túl a 14,7A-es inverter. Csak pusztán nem vesz el több áramot a mezőből (mikor ugye derékszögű napsütés éri). Gondolom kiszabályoz az MPPT-ből.
Ha ferde nap éri, akkor meg eleve nem jön max áram a mezőről.

Nyilván a garanciát minden ilyenfajta "kísérlet" okán visszadobhatja bármelyik invertercég. A lényeg inkább az lenne, hogy a túláramozás miatt károsodik-e, vagy sem? Azon kívül ugye, hogy a várható életkora kókad.
2013-03-09
20:58:14
Előzmény: payagyerek #39361#39366
Megnéztem a Fronius progit, semmilyen tájolás mellet nem ajánlja fel a két stringet 240Wp-s moduloknál. Remélem elmondtad az embernek, hogy ugrik a garja...
payagyerekVálasz erre
2013-03-09
18:43:35
Előzmény: payagyerek #38945#39361
"Van 1 komám. Azon erőszakoskodik, hogy a 20 paneles IGTL4.0-ra tegyek fel neki még 6-ot, 26-ra. 6240W-ot! Hiába nyögöm neki, hogy nem úgy van az! Ott már vagy a feszület lesz vészesen sok, vagy 2×13-ban az amper.
A lényeg: Kanászodnak elfele a népek. :-)"

Megtörtént!
A tudnivalók:

Fronius IGTL 4.0
Max. DC fesz 850V (900V elkódurranás), max. DC áram 11,8A.

Panelek.
26db soros panel üresfesze -10°-on 1000V fölött! Kilőve. Garantált inverterkárosodás.
2×13 párhuzam MPPTfesze 390V. Jó. Ámde az áram! 15A!

Szumma:
Maradt a 15A-es párhuzamkötés a 11,8A-es inverteren.
A nap nem volt hajlandó sütni, így nem láthattam teljes áram-ráterhelést. Logoló pendrájv bedugva az inverterbe, meglátjuk mi történik alapon.
2012-12-24
09:11:59
Előzmény: payagyerek #37091#37096
payagyerek,

OFF
Figyelembe véve, hogy az írott magyar szövegekben a szóközök aránya az összes betűhöz képest 1:5, 20% megtakarítást sikerült elérned avval, hogy elhagytad őket.
Ha azt is figyelembevesszük, hogy a szőköz tulajdonképpen maga a semmi, akkor a fejlesztés erőforrások igénybevétele nélkül történt. Szabadalmaztasd :)

2012-11-27
18:05:50
Előzmény: villam64 #36088#36098
Felhívtam Villámot, beszéltünk róla. Gondoltam röviden leírom nektek, ha már Villám itt kérdezte... :)

4db napelem modulja van, melyek eddig sorosan voltak kötve, (az egyszerűség végett névleges feszeket, áramokat írok) tehát 4 x 36V és 5A, azaz 144V-ot, 5A-t kapott az inverter. Most árnyékolás miatt átkötötte 2x2-re a modulokat, azaz a modulok így 72V 10A-t adnak le, és ezt szerette volna kétszerezni, azaz 144V-ra, miközben az áram feleződik, azaz 5A lesz. A feszszorzó 99% hatásfokú, tehát valószínű többet nyer vele, mint bukik. Azonban nem műkszik, pedig kéne neki. Elkezd működni, majd lehal, ekkor világít a piros LED. Újra feláll, műkszik kicsit, majd újra lehal (piros), majd újra feláll...

A feszszorzón van két LED, a zöld csak annyi, hogy van táp, s van egy piros. A piros LED akkor villan fel, ha a kimeneti fesz 400V fölé menne (jelenleg ez nem lehetséges), vagy a borda túlmelegszik (ez sem lehetséges), vagy ha a bemeneti áram elérte a 10,5A-t (ez sem lehetséges, Villám azt mondta 7A fölé nem ment), vagy ha a bemeneti fesz nem éri el a 18V-ot (ez sem lehetséges). Szóval komoly rejtélyről van szó! :)

Egyetlen tippem van, hogy relatív sok elkó van a cuccban, és ahhoz képest kicsi a teljesítmény, és túl gyors a hálóratápláló MPPT-je. Így lehet, hogy amikor épp csökkent a feszen, azt látja, hogy az áram nőtt, (ami főként a kondiból jön) a kettő szorzata emelkedett, ezért újra csökkent a feszen. Az áram erre megint többel nő (kondi miatt), ezért még lejjebb lövi a feszt, majd beindul a lavina, és lehal. Mondtam Villámnak, hogy szedje ki a fele elkót, és próbálja ki úgy. Ha nem ez a baja, akkor ez egy igazi rejtély, mert más kizárásos alapon nem lehet.
(nálam ez azért nem jelentkezik, mert a 4kW-os hálóra táplálóm szabályozása nagyon lassú, így tökmind1, mennyi elkó van rajta.)

Villám újabb tesztje (fele elkóval) után folyt köv... ;)
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Inverterlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva