Biosolar Forum => Hőszigetelés => Párafékezés - Egyéb | lapozz: 1, 2 következő » |
nadtomVálasz erre 2013-01-28 14:40:07 |
---|
Előzmény: sándor #38099#38106 Sándor, A csempére kerül a pára, aztán ott megszárad, de csepegésről már azért nem lehet beszélni (max. ha anya gőzfürdőt vesz...:-). Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kicsi ez a fürdőszoba területre is és belmagasságra is. Az elszívási probléma hamarosan meg lesz oldva, mert tavasszal kiépíttetek egy központi hővisszanyerős szellőztető rendszert ahol ugye itt lesz az egyik elszívási pont. Még arra gondoltam, hogy az elszívó ventillátor ha nem üzemel a hideg visszafelé jön (mert a visszacsapó szelep nem zár légmentesen) és a ventillátor környékén a belső mennyezetet lehűti, ezért is lehet a kicsapódás. |
robertVálasz erre 2013-01-28 14:29:04 |
---|
Előzmény: sándor #38099#38102 sándor, Nem meglepő a párakicsapódás. Zuhanyzáskor az egyébként is meleg fürdőszoba levegőjét a vízsugár tovább melegíti, mondjuk 22-ről 25 fokra. A páratartalom elérheti a 100%-ot, de legyen csak 90%. A harmatpont ebben az esetben 23.2C, ez magasabb hőmérséklet, mint a fürdőszoba levegője a tusolás előtt volt, és jóval magasabb, mint a csempézett mennyezet, ami mondjuk csak 19C. Az lenne a csoda, ha nem csapódna ki a pára. És ne feledd, hogy a csempe rövid távon párazárként működik. |
sándorVálasz erre 2013-01-28 14:04:54 |
---|
Előzmény: nadtom #38095#38099 nadtom! Akkor nem találok más magyarázatot, a fürdőszobádban a plafon alatt hidegebb van, mint lejjebb. Direkt tettél a felszálló pára útjába egy nagyfelületű hideg (párakicsapató) tömeget, felületet. A világítás kapcsolójára kötött elszívás (bár sokat szereltem) nekem nem tetszik. Páratartalom és harmatpont méréssel kiegészített, önállóan működő elszívó lenne a megoldás. Üzemi méretben ezt több fürdőben megoldottuk, de azt a forrólevegős légmozgást egy lakás fürdőszobájában nem lehetne elviselni. Volt a fórumon másnak is hasonló problémája. Ha jól emlékszem, egy-két radiátor felszerelése (és vezérlése) oldotta meg a légkeverést és a plafon melegítését. Egy esetleges plusz törülköző szárító kevés. Erről Marci írt már. Nem tudom, hogy az inkriminált helyen alá tudsz e nézni a hőszigetelésnek. Ha igen, talán megérne egy pillantást, mert ha a fülke felett kialakulnak a cseppek, attól még a csempézés mellett/körül diszkrétebben ugyan, de nedvesedhet a födém. Pillanatnyilag jó, de csak tüneti kezelésnek tartom a plafon csempézését. Tartok tőle, idővel valami végleges megoldást kell találjál. Kicsit OFF, de mi történik a cseppekkel? Beszívódnak a csempébe, a fugába? Felveszi őket idővel a fürdőszoba levegője? Ha igen, akkor hatalmas lehet fürdés után a páratartalmad. Mert a kétperces mini elszívás a légcseréhez is kevés, nem hogy a látható vízcseppek tömege elpárolgásának a "megvárásához". A magas páratartalom be kell szívódjon a falakba, födémbe, hogy visszaálljon a normál belső páratartalom. Annak pedig következménye szokott lenni. |
nadtomVálasz erre 2013-01-28 12:57:05 |
---|
Előzmény: sándor #38090#38095 Sándor, "Azt az okot kellett volna megkeresni és megszüntetni, amiért vízcseppek lóghattak a plafonról egy zuhanyozás után. Gondolom, a vizesedés még a hőszigetelés előtt lehetett." A vizesedés a szigetelés után is fennállt, pedig a villanykapcsolóra van/volt kötve (+2perc késleltetéssel a lekapcsolás után) egy ventillátor ami zuhanyzás után ki kellett volna szívja a párás levegőt. |
sándorVálasz erre 2013-01-28 12:03:46 |
---|
Előzmény: nadtom #38084#38090 nadtom! Nem konkrétan a csempézéssel van gond. Azt az okot kellett volna megkeresni és megszüntetni, amiért vízcseppek lóghattak a plafonról egy zuhanyozás után. Gondolom, a vizesedés még a hőszigetelés előtt lehetett, az épület "belakása" idején. Találkoztam több hasonló esettel. Manapság a "vízálló" gipszkartonok elszineződésén csodálkoznak sokan, pedig csak a fürdőszoba légcseréjét, a használat előtti felfűtését, légkeverését kellene megoldani. Volt, ahol már a lakás és a fürdőszoba napközbeni egybe nyitása megoldotta a problémát. A tulaj ügyes asztalos lévén egy át nem látható ajtót készített, amin keresztül a fürdőszoba egész nap azonos hőmérsékleten és páratartalmon volt a lakással. Fürdéshez egy vékony belső zajvédő ajtóval zárták a fürdőszobát, elindult a ráfűtés és a pára elszívás. Azóta sem a vizesedés, sem a penész nem jelentkezik. A (fürdéshez) hideg fürdőszobát pedig nem ismerik. (Csak padló és szárítós fűtése volt a fürdőszobának.) Én már az építkezéskor az összes vizes blokk ajtajára tettem alsó szellőzőket. Remélem, azért a csempéid a helyükön maradnak! |
nadtomVálasz erre 2013-01-28 11:35:12 |
---|
Előzmény: sándor #38074#38084 Sándor, "Mi van a födém másik oldalán, emeleti lakrész? Próbáltad már végig kopogtatni a plafon csempéit?" A födém másik oldalán a fűtetlen padlástér van, a födémen van egy 30cm-es kőzetgyapot szigetelés. Nem kopogtattam eddig de megpróbálom...már kb. 5 éve fent van remélem ott is marad. :-) |
sándorVálasz erre 2013-01-27 23:23:49 |
---|
Előzmény: nadtom #38072#38074 nadtom! Mi van a födém másik oldalán, emeleti lakrész? Próbáltad már végig kopogtatni a plafon csempéit? Ui. Olyan csempe nincs, ami soha nem fog leesni. Bármilyen falat légzáró festékkel lefesteni bűncselekmény. Egyetlen stabil "csempe" létezik, a ma már nem gyártott Mettlachi lapok. De sajnos annak is vannak fugái. |
nadtomVálasz erre 2013-01-27 22:55:44 |
---|
Előzmény: sándor #38069#38072 Sándor, Nem kétlem, hogy profi vagy a témában. De mi mindenféle festékkel próbálkoztunk a fürdőszobában, ráadásul volt/ van elszívó ventilátor is de mindig felvizesedett (felhólyagosodott) a plafon a zuhanyzó körül. Mivel jó áron hozzájutottunk anno medencéhez használt csempéhez, ezzel van becsempézve a fürdő plafonja és fala. Azóta nincs gond a párásodással a csempe évek óta fent van, nem akar leesni. |
nadtomVálasz erre 2013-01-27 20:53:18 |
---|
Előzmény: zsezse #38041#38066 A legjobb megoldás ha becsempézed a falakat és a mennyezetet, akkor nincs gond a párával. Többe kerül de évekig nincs vele gond. |
barbotVálasz erre 2013-01-27 20:33:28 |
---|
Előzmény: villam64 #38062#38064 Azt látom, hogy elveszünk a műszaki előirások, és az új anyagok bűvöletében, miközben ezek 90%-át az új épületekre találták ki, vagy a szinte teljesen újjépítendő régiekre... Amik jók, amíg az ember 0-ról, vagy szinte 0-ról építkezik. De mikor egy régi épülethez kell hozzanyúlni, akkor baj van. legtöbbször csak a baj bekövetkeztekor derül ki, hogy a gomba, a rovar nem olvas szakirodalmat, és akkor jön a feketeleves. okkal, vagy ok nélkül.Az esetek nagy többségében a "csináld magad!" módszer marad, működik. Sokszor nincs más. ilyenkor jön az improvizáció, jó vagy rossz eredménnyel. De sosem lesz olyan, mint a nagykönyvben, mert arra nincs lehetősége a tömegnek, csak a keveseknek. Hiába van akarat, ha nincs mögötte pénztárca. Tehát kispórolnak sokan, sok mindent. Én is ezt tettem, kompromisszumos megoldás született. Ha hagyom, ahogy volt, akkor le kell mondani a többé-kevésbé állandó hőmérsékletről. Így meg vagy jó lesz, vagy nem. Építem a régi házat, a tetővel kezdve, ahogy szokták a régi épületeknél. Csak közben lakunk, és a működő szigetelés ezt nem bírja párazár nélkül. Még tart (remélem) a favédőszer addig, amíg a párazáró réteg felkerül... |
villam64Válasz erre 2013-01-27 18:32:45 |
---|
Előzmény: barbot #38060#38062 Még ez is jónak tűnik. Viszont társasházi mennyiség. www.kemikalrt.hu/public/dokumentumok/Novepox-VF12-VA13-termekismerteto.pdf Róbert A tippem 2:1 arány, olyan 12 °C. ----------------------------------------- Megkapta a 30-as érzékelőt. ----------------------------------------- 13.01.28. 5:50-11,2 °C |
barbotVálasz erre 2013-01-27 17:55:34 |
---|
#38060 sziasztok. Jól elszabadult ez a fórum 2 nap alatt- :-) Szóval sorban: -a párazáró fólia + gipszkarton + diszperzit hármasról lemondtam nagyjából, mert a mennyezet középső, lelógó része akadályozhatja a gipszkartonlapok jó szerelését, illetve a lapok felfogatásakor ahány csavar, annyi lyuk lesz a párazáró fólián. A másik az, hogy az alulról párát kapó csavarok rozsdásodni kezdenek, és ha egyéb nem, akkor a vasrozsda megeszi a fóliát, illetve ha alukasírozott fóliát választok, akkor az elektrokorrózió megeszi az alut (és lassabban a vascsavart is). Tehát egyelőre marad a tervben az üvegszálas háló + glett + diszperzit, így megakadályozhatom a további repedezését a mennyezetnek is. ha nem lesz muszály (értsd: gomba vagy penész-károsítás a födémben), akkor nem fogom felszedni a felső szigetelést. Még a gondolatától is rosszul vagyok... villam64: ez tetszik: www.kemikalrt.hu/termekek/falfestek/epokoll-ec-bevonoanyag.html , de még utánnanézek. Erről a másikról viszont hallani sem akarok, és lebeszélnék mindenkit a penészölők nagy felületen való alkalmazásáról: www.kemikalrt.hu/termekek/falfestek/epokoll-ec-bevonoanyag.html Mindig elfelejtik az emberek, meg sok szaki is, hogy vegyszernek a lakásban semmi keresnivalója nincs!!! Nem mellesleg minden vegyszernek megvan egy, a lakás felületéhez arányított aránya, ami fölé nem szabad menni, de nem is tanácsos. Tehát ha vegyszerezni kell, akkor inkább a hő szökjön, vagy egy új szellőzőcsatornát fúrok a 60-as falon keresztül, közvetlenül a mennyezet alatt... |
robertVálasz erre 2013-01-27 17:45:52 |
---|
Előzmény: villam64 #38053#38058 villam64, Feltételezem, hogy induláskor a gerenda hőmérséklete ~0C volt. El kell telnie néhány napnak, hogy beálljon. |
villam64Válasz erre 2013-01-27 12:36:28 |
---|
Előzmény: robert #38052#38053 Igen, de. Én nem a falat zárom le, hanem a mennyezetet. Ahol nagyon magas a páraáteresztés, de kicsi a betárolható mennyiség. Nálam nincs a lakásban semmilyen égő berendezés, ami oxigént fogyasztana, rajtunk kívül. A természetes szellőzést már évekkel ezelőtt lezártam. A tervezett hőcserélő a fürdőből fog szívni. Nem zárom le a mennyezetet. A pára feljut. Az alsó fólia a kondenzáció előtt megfogja. A gerendák mellett feljut a gerendákat fedő fóliáig (ez most nincs, így nedves a fólia, de kiszellőzik). Ott van alul a szigetelő gerenda, a fólia tetején 10 cm szigetelő. A harmatpont közelében lesz. Ki kéne próbálnom most egy 2 méteres szakaszt. Csak elhasználtam a szigetelőt. Ha. Újra építhetném, akkor a falra tennék párazáró réteget, és arra a gerendát. Az alsó deszkázatra párazáró fóliát. Felülre mehetne 25-30 cm szigetelés. Ebéd után a konyha feletti gerendára tettem hőmérőt, rá fóliát, rá 10 cm szigetelést. Most (15:30) 6 °C-ot mutat a hőmérő. Ezzel a technológiával félő, hogy be vizesedik a gerenda. 17:30-7,8 °C, 19:00-8,9 °C, 13.01.28 5:50-11,2 °C, |
tthomVálasz erre 2013-01-27 10:34:02 |
---|
Előzmény: robert #38048#38050 A mésszel egyet értek, nálunk amióta a legtöbb helyen az van, még a szekrények mögött is jobb a levegő.. Igaz nincs olyan szép, mint a diszperzit.. |
robertVálasz erre 2013-01-27 09:26:51 |
---|
Előzmény: zsezse #38041#38044 zsezse, Jogos a kérdés! Tudtommal NASA már kifejlesztett egy ilyen megoldást, úgy nevezték el, hogy meszelt fal :) Ha a hideg felületektől hőszigeteléssel sikerül is megszabadulni, akkor is lehetnek alkalmak, amikor mégis lesz párakicsapódás (lubickolás, főzés, ruhaszárítás). A természetes anyagokkal festett vakolat és gipszkarton párakiegyenlítő hatása javítja a klímát és bizonyos határok között jól működik. |
zsezseVálasz erre 2013-01-27 08:55:49 |
---|
#38041 sracok arra nem gondoltatok meg, hogy a furdoszobaban olyan mennyezet kellene, ami bizonyos szintig ELNYELI a parat es nem csapodik ki rajta? ha lefoliazzuk/lefestjuk a mennyezetet, azon cseppekben fog kicsapodni a para es csopogni fog a viz. mint egy folia satorban. |
tthomVálasz erre 2013-01-26 23:10:10 |
---|
Előzmény: villam64 #38030#38035 villam64, Régebben a konyhák falát bizonyos magasságig olajszerű festékkel kenték. Csillog, de mosható és gondolom vízálló valamelyest. Azt nem nézted még? Bár nem tudom mennyezeten miként mutat.. |
villam64Válasz erre 2013-01-26 17:13:34 |
---|
Előzmény: robert #38023#38024 Róbert Az én házam egy a sok közül, amit nem fognak lebontani az új szabványok, és tudás miatt. Nekem ezeket kell átalakítanom saját kényemre, kedvemre. Nem hiszem, hogy lefizetés nélkül sok embert rá tudnál venni, hogy bontsák le a mennyezeti vakolatot, és újat építsenek helyette. Szerintem a bontás nélküli járható utat kell keresni, de olcsóbban, mint a bontásos. Érdekes, hogy amit ezermester, meg egyéb internetes oldalakon párazáró festéknek mondanak, az a forgalmazóknál páraáteresztő. Az, hogy mi megpróbáljuk a szigetelést védeni a párától, az az interneten nem található. Nekik a penész okozója nem a hőhíd, hanem a nem létező párazáró festék. Lehet, hogy régen párazáró volt a műgyanta alapú falfesték, de mára annyira elrontották, hogy páraáteresztő lett. |
villam64Válasz erre 2013-01-26 16:48:56 |
---|
Előzmény: zsezse #38021#38022 A fürdőszoba nem, de majdnem minden helyiséget kell lezárni. Most nem vállalom a ház mennyezetének burkolását. Most úgy döntöttem, hogy kap valamilyen diszperzitet, és esetleg kipróbálom a szilikont glettelve rá az egyik helyiségen. A szigetelés vastagításán a javaslatotok szerint már gondolkodtam. Talán ősszel. |
zsezseVálasz erre 2013-01-26 16:41:34 |
---|
Előzmény: villam64 #38020#38021 parazaro folia + gipszkarton? ezek a strukaturos mennyezetek elobb utobb berepedeznek. a karton sem egy veszett osszeg, gondolom nem 25 nm a furdoszoba?! egy 12nm-es furdo kijonne 10-15e Ftbol szerintem. |
villam64Válasz erre 2013-01-26 16:38:13 |
---|
Előzmény: zsezse #38019#38020 Igen, gondoltam rá, valamikor. Most keresgéltem párazáró beltéri falfestéket, de feladom. Minden beltéri falfesték a gyártók és forgalmazók szerint páraáteresztő. Idegileg kikészültem a sok zagyvaság miatt a lélegző falról. Talán a legolcsóbb, ha leglettelném a mennyezetet fürdőszobai fehér szilikonnal. |
villam64Válasz erre 2013-01-26 10:20:22 |
---|
Előzmény: barbot #37993#38004 Én is nézegetem a padlást. A gerendák közötti szigetelés jó. A 15-10 cm megfelelő mennyezet hőmérsékletet biztosít. Az oldalsó, és felső 15 cm szigetelésnél a fürdő külső hármas sarkában 18 fokot mérek. A padláson a fóliák a szigetelés mellett néhol nedvesek. Keresgélek a mennyezetre diszperziós párazáró lemosható festéket. Még jobban ránézek két termékre, mert adatlap hiányosak. Be kell szerezni. www.kemikalrt.hu/termekek/falfestek/epokoll-ec-bevonoanyag.html www.kemikalrt.hu/termekek/falfestek/3f-falfestek.html |
medigVálasz erre 2013-01-25 22:12:10 |
---|
Előzmény: barbot #37988#37994 szia barbot, Jól tapad, csempézni is lehet rá... Elsősorban erre való, de párazáró festésnek is megfelel szerintem, picit behigítva majd hengerelve. Mivel szürke, festésekor többször(2-3x) rá kellene menni diszperziós festékkel a jó fedéshez, így lehet hogy egy hófehér glettel átsimítva lehelet vékonyan jobb és utána a diszperziós festék. Adott termék dobozán leírják az egyéb peremfeltételeket... Én csempe alá raktam zuhanyzónál, illetve padlólap alá. A felhordás előtt a felület portalanítása, diszperziós mélyalapozóval átkenni rendesen. medig |
barbotVálasz erre 2013-01-25 19:15:58 |
---|
Előzmény: medig #37978#37988 szia medig. A gipszkartonprofilt + a gipszkartont csak végső esetben alkalmaznám, mivel az utóbbi 100 évben a több tonna, padláson tárolt gabona megtette a hatását: a szobák közepén kb. 5-6 cm-t van leereszkedve (a gyerekszoba (5m x 5,5m)fölött még jobban le volt ereszkedve, azért vált oda szükségessé a felső mestergerenda). Ez a kenhető fólia szimpatikusnak tűnik, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Itt még hasonlót sem láttam. Van tapasztalatod ezzel a kenhető fóliával? megtapad rajta valamilyen festék? Köszönettel, barbot |
Biosolar Forum => Hőszigetelés => Párafékezés - Egyéb | lapozz: 1, 2 következő » |