Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Öreg fagerendás födémlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
levendulaVálasz erre
2015-09-27
17:17:33
Előzmény: herkules #49338#49339
Igen, így jó.
herkulesVálasz erre
2015-09-27
16:53:26
Előzmény: levendula #49337#49338
Akkor a sorrend: párazáró fólia teljesen a gerendákat is takarva, gerendák közé 10 cm-es gyapot, gerendákra keresztléc és keresztléc közé is gyapot mondjuk 10 cm, és rá páraáteresztő fólia és deszka az is hézagolva ráerősítve a keresztlécre. Így értelmeztem, remélem jól?
levendulaVálasz erre
2015-09-27
16:37:39
Előzmény: herkules #49334#49337
Nem az a lényeg, hogy van-e hőszigetelés a gerendák fölött, vagy nincs, hanem az, hogy teljesen hézagmentes legyen a párazárás. Gyakorlati példák sora mutatja, hogy kicsi folytonossági hiányoknál is milyen sok pára kerül át a túloldalra.

Az első gondolatod: kőzetgyapot alul, OSB felül, tehát nem jó. Kőzetgyapot csak a felületfolytonos párázárás fölé kerülhet, a fölötte lévő rétegek viszont csak páraáteresztőek lehetnek, hogy a mégis bejutó pára fölfelé távozni tudjon. Az OSB lap teljesen párazáró (műanyag kötőanyag), ezért kőzetgyapot fölé nem lehet tenni.
Páraáteresztő fólia jöhet oda porvédőnek és deszkázat - esetleg kis hézagokkal. A felső fóliának légzáró szerepe is van, mert ha átjárja a huzat a gyapotot, akkor kevésbé hőszigetel - ha esetleg nem kerülne mindenhová járható borítás.

A 10 cm gyapot eleve nem túl sok, ha a hőhidasságot is csökkenteni akarod, akkor keresztlécek közé a gerendákra merőleges irányban is lehet tenni még kőzetgyapotot és erre jön a fólia és a borítás.
herkulesVálasz erre
2015-09-27
15:41:47
Előzmény: robert #49333#49334
Nálam az alsó deszkázás megvan sártapasszal, a felső hiányzik, hogy tegyem le a párazáró fóliát? a gerendák közé, a gerendákat szabadon hagyva, vagy takarjam le párazáró fóliával, de akkor gondolom a gerendákra is kéne hőszigetelést rakni. Csak szeretném a padlásteret használni lomtárnak is és nem tudom akkor hogy oldjam meg a padlástéren való közlekedést. elősször gondoltam osb lapokat rakni a gerendákra, akkor 10 cm-es gyapot kerülne a gerendák közé, de a gerenda szigetelés nélkül lenne. Az osb lap lenne a felső "deszkázás" és lehetne rajta tárolni dolgokat. De hőhidas lenne. Ötletet esetleg?
2015-09-27
15:22:08
Előzmény: herkules #49332#49333
herkules,

A födém fa gerendái (az alsó és felső deszkázat) között levegő van. Az alsó deszkázat és vakolat nem sok ellenállást fejt ki a páradiffúzióval szemben, ebbe az üregbe a lakásból sok pára jut fel, aminek se a felső deszkázat, se a sár-tapasztás nem állja az útját, majd a födémre terített hőszigetelésbe bejutva lehűl és megindul a kondenzáció.
Ezért kell egy pára-zárat a meleg felület közelében kialakítani.

A falak esetén más a helyzet.
A vályog falak homlokzatának utólagos hőszigetelése eleve nem ajánlott, illetve a hőszigetelés működése nagyon érzékeny a ház pára-eloszlására és a használatra.
Leginkább jobb mellőzni a vályog falak homlokzati hőszigetelését, mert rengeteg problémát okozhat.
Bele kell törődni, hogy egy vályogból készült házat kevés eséllyel lehet korszerűsíteni. Azt mondanám, hogy inkább a lakóknak kell alkalmazkodniuk a lehetőségekhez. Sok a tévhit a vályoggal kapcsolatban.herkulesVálasz erre
2015-09-27
14:10:08
#49332
A padlás utólagos hőszigetelésénél miért használunk párafékező fóliát? Holott a homlokzat szigetelésnél nincs párafékezés, sőt vályogfalaknál a páraáteresztés fontos.
Nekem vályogházam van és szeretném hőszigetelni a padlást, de számomra érthetetlen azt amit ajánlanak. A padláson is pelyvás sárral van letapasztva, erre menne az ásványgyapot, de alá párafékező fóliát ajánlanak, holott a homlokzatra ellenkezőleg nem kell, most akkor mi is van?
2015-06-05
12:16:32
Előzmény: tibcow #48747#48748
tibcow,

A páradiffúziós számítások nem csak egy pillanatnyi állapotról szólnak, hanem a falszerkezet tulajdonságait és a hőmérséklet időbeli alakulást (meteorológiai adatok) is figyelembe veszik. A végeredmény azt mutatja meg, hogy az adott falszerkezetben a pára veszélyesen feldúsulhat-e.
Ezt az ellenőrzést el lehet végezni például a WinWatt programmal.


A rajzodon egy betongerendás födém van.


2015-06-05
11:00:13
Előzmény: robert #48737#48747
Elméletileg számoltam... kérdés, hogy jól-e... :) belső hőmérséklet, belső páratartalom,külső hőmérséklet függvényében, hol a falban, hol a szigetelésben csapódik ki ez az 1-3%-nyi levegőmozgás által szállított víz.

A födémre egyértelmű, kell a szigetelés alá párazáró fólia, rá pedig a kellően vastag szigetelés, hogy a fólia felett legyen jóval a harmatpont és kész.
Viszont a falakon nincs fólia, nem teszünk semmit a párazárásért, szóval itt elvileg beszivárog a víz vagy a falba vagy a szigetelésbe.

Csak a miérteket szeretném megérteni, hogy a födémen lévő szigetelést és az alatt lévő gerendázatot védjük a párától és a kicsapódó víztől, ami logikus is. De a falaknál ez nem jön elő?

Vagy mivel ez nem egy pontban, hanem a lakás egész külső felületén történik, nem érdemes bajlódni vele? Számolgatni, és esetleg vmi megoldást keresni. Vagy a teljes felületre elosztva ez már annyira kis mennyiség(mármint a kicsapódó víz), hogy még beleesik a bőven belefér kategóriába.

Ha bejut a víz,pára, ki tud valahogy szellőzni a nikecell-el szigetelt falam nyári időszakban? vagy esetleg itt jöhetne a képbe a vakolható közetgyapotos szigetelés, vagy a baumit open?


A stablon körbeburkolása:
Elég pongyolán fogalmaztam, elnézést. Hülye kérdésre nem lehet válaszolni. :)
Csatolok egy rajzot, hogy mire is gondoltam.

Mivel a gerendáim túlérnek a falon, így erre van a stablondeszka,ereszdeszka felszegezve vízszintesen és függőlegesen. (gerendapárkány és homlokdeszka).

Belegondolva, még akár jó is lehet, mert a gerendák túlnyúlása több mint a tervezett 10cm szigetelés, hiába viszem fel a homlokzati hőszigetelést, a gerendák mellett a födémig, a födém szigetelést hiába tolom ki a homlokzati szigetelés felnyúló részéig, a szigetelésen túllógó gerendarészek hőhidasok lesznek. Ha kapnak egy kis réteg nikecellt, esetleg ez csökkenhet.

Lenne ennek értelme, vagy hőszigetelési szempontból nem számítana túl sokat, max lehet olcsóbb lenne leburkolni a meglévő deszkát, és homlokzati festékkel lefesteni, mint esetleg cserélni új, lazúrozott deszkázatra.

A régi lefestése nem opció sajnos, mert bár a fa jó állapotú, de elég sok rajta az illesztési rés, és kb. felcsiszolni a fa rétegig(eltávolítva a nem annyira stabil 3-4 festékréteget) is elég nagy meló lenne.


2015-06-04
15:19:00
Előzmény: tibcow #48736#48737
tibcow,

A páradiffúziós diagrammal kell ellenőrizni a tervezett rétegrendet.

"Az egyik megkérdezett kivitelező javasolta, hogy ne bontsuk le a stablondeszkázatot, hanem menjünk rá 2-3 cm nikecell-el(alulról és oldalról)."
Nem értem. Egy skicc segítene!
2015-06-04
15:12:38
Előzmény: robert #48707#48736
Köszi a választ!

Akkor a födém letisztázva. Maradok a sima párazáró fóliánál, már csak az ára miatt is. Augusztusban kezdődhet a munka. :)

Viszont van itt még 1-2 kérdés.


Mi a helyzet a falakkal?
Elméletileg a falakon csak a 1-3% levegőáramlás történik. Mi történik ezzel a párával a falban, harmatponton ez is ugyanúgy kicsapódik. Ki tud szellőzni valahogy a tervezett nikecell hőszigetelésből, vagy a falból?
Tud-e állagromlást okozni hosszú távon?
Szükség lehet-e a falakon át történő levegőáramlás csökkentésére?

Az egyik megkérdezett kivitelező javasolta, hogy ne bontsuk le a stablondeszkázatot, hanem menjünk rá 2-3 cm nikecell-el(alulról és oldalról). Elfogadható megoldás lehet-e ez?

Üdv,
tibi
2015-05-30
08:16:27
Előzmény: tibcow #48703#48707
tibcow ,


#1
... változó páraellenállású lég-párafékező fólia ... Van-e valakinek esetleg tapasztalata erről a fajta a fóliáról, megéri avagy indokolt a használata? Az ára sokszorosa a sima párazáró fóliának.

A program részletesebb leírásában ez olvasható:
"A fűtési idény alatt, amikor a páraáram a belső fűtött térből a hideg padlástér felé irányul, a fólia ellenállása nagy, jelentős mértékben csökkentve a szerkezetbe jutó nedvesség mennyiségét. A nyári időszakban viszont, amikor a külső hőmérséklet és parciális páranyomás sokszor jóval nagyobb, mint a belső, a páraáram iránya megváltozik, a párafékező fólia így a „hideg” oldalra kerülve nedvességfeldúsulást és akár kondenzációt is okozhat. A változó páradiffúziós ellenállású fólia ebben az esetben a relatív nedvességtartalom megnövekedésére az ellenállásának jelentős csökkenésével reagál, ezzel csökkentve a nedvességfeldúsulást."
forrás: www.epitesimegoldasok.hu/index.php?id=mar-tobb-mint-50-ezer-forint-a-megtakaritas-a-hoszigetelt-hazban30 fokban 80% relatív páratartalom mellett a harmatpont 26 fok, logikus, amit írnak. Habár én nem gondoltam volna komoly problémának, mert amikor nyaranta ilyen-olyan okból többször födém hőszigetelést bontottam már meg, soha nem találtam nedvesnek a födémre terített párazáró fóliát. De a KNAUF-nál biztosan több esettel találkozták már, mint én, és feltételezhetőleg valós igény szülte a fólia kifejlesztését.

Gondolom, hogy az érintett összes területről ebbe kísérletbe bevont szakemberek között volt olyan faipari mérnök, aki a faszerkezet vizsgálata során a speciális fólia használata mellett döntött.
Valószínűleg az nem mondható ki, hogy minden ilyen jellegű felújítás során indokolt a változó páraellenállású lég-párafékező fólia alkalmazása, de - amennyiben beépítve nem veszti el a különleges képességét néhány szezon alatt - hasznos lehet.#2
b. vált, felső deszkázatot felszedni, gerendákat, deszkákat gomba és rovarok ellen kezelni, és ide teríteni a fóliát, majd gerenda közök megtöltése szálas szigetelőanyaggal, majd a gerendázatra merőlegesen fa váz, közé újra szigetelő, páraáteresztő fólia és a régi deszkázat szellősen visszaszegelve.

Ha tartós megoldást szeretnék, én ezt választanám, hiszen a faszerkezet kezelése lényeges feladat.#3, #4
A párazáró fóliát meddig engedjem túlnyúlni a födémen. Csak födémhatárig, vagy nyugodtan "rálóghat a fal felső részére, esetleg engedjem be a szintén most készülő homlokzati hőszigetelés alá? A párazárás folytonossága miatt ez tűnik indokoltnak.

A leírásban erre is kitérnek. A gerendaközök végeinél a legritkább esetben légzáró a szerkezet, ezért a zárásról gondoskodni kell.
Az előző kérdésben javasolt munka ezt a problémát is megoldja.


#5
...meddig menjen fel a szigetelés? Akár a homlokzati akár a födém feletti?

40-50cm-nél nem érdemes feljebb vinni.


2015-05-29
14:41:12
#48703
Sziasztok!

Éppen födémszigetelés előtt állunk. Régi, 1976-ban épült házról van szó. Felülről lefelé haladva a rétegrend a "szokásos",

sár(agyag) tapasztás
felső deszka burkolat
geranda(légrés)
alsó deszakborítás
strukatúr vakolat.

Több helyen is igyekeztem tájékozódni a "hogyanok" felől. Így akadtam erre a forumra is, átrágtam magam rajta, de vannak még kérdéseim. :)

Ami egyértelműnek tűnik eddig.

Párazáró fólia, szálas szigetelő anyag, pára áteresztő fólia lenne a jó sorrend a födém burkolatától kezdve.

A minimális járófelület biztosítása végett, fa váz készülne és a tervezett 20cm-es szigetelőréteget megosztva egymásra merőlegesen elhelyezve kerülne fel a födémre.

Aztán belebotlottam a Nálamszigetelnek programba.

Prospektus:
www.nalamszigetelnek.hu/sites/default/files/knauf_book16_oldal_nyomdai_144dpi_modce_m3.pdf

A rétegrend itt is ugyanez. Viszont egy változó páraellenállású lég-párafékező fóliát használnak. Itt a forumban még nem olvastam erről,(lehet csak átsiklottam felette ?).

Első kérdés. Van-e valakinek esetleg tapasztalata erről a fajta a fóliáról, megéri avagy indokolt a használata? Az ára sokszorosa a sima párazáró fóliának.

Második kérdés. Van-e érdemi különbség hőszigetelési és tartóssági szempontból a következő két változat között?

a. vált a fent vázolt, "meglévő födémre leterítem" változat

b. vált, felső deszkázatot felszedni, gerendákat, deszkákat gomba és rovarok ellen kezelni, és ide teríteni a fóliát, majd gerenda közök megtöltése szálas szigetelőanyaggal, majd a gerendázatra merőlegesen fa váz, közé újra szigetelő, páraáteresztő fólia és a régi deszkázat szellősen visszaszegelve.

Harmadik kérdés.
A párazáró fóliát meddig engedjem túlnyúlni a födémen. Csak födémhatárig, vagy nyugodtan "rálóghat a fal felső részére, esetleg engedjem be a szintén most készülő homlokzati hőszigetelés alá? A párazárás folytonossága miatt ez tűnik indokoltnak.

Negyedik kérdés.
Ha nincsenek felfalazva a gerendaközök a falnál, falazzam fel, vagy jöhet ide a szálas szigetelő, esetleg hungarocell tábla. Természetesen a szigetelés folytonosságát szemelőtt tartva.

Ötödik kérdés.
Egy "L" alakú épületről van szó. Egyik rész felett kontytető a másik részen pedig sátortető, a kontytetőhöz kötve. A sátortetős részen a tűzfalnál meddig menjen fel a szigetelés? Akár a homlokzati akár a födém feletti?

Kicsit hosszúra sikerült,de remélem akad aki végigolvassa. :)

üdv,
tibi
2014-10-04
10:19:06
Előzmény: herkules #47431#47433
herkules,

Valószínűleg nem fogsz tudni hőhíd mentes és légzáró szerkezetet készíteni, ezért a szobákból a fólia alá jutó pára kicsapódna, ami a faszerkezetet tönkreteszi.
Ezért szerintem jobb, ha kihagyod a fóliát, had szellőzzön át a fa-szerkezet.

Ha egyszer felújítasz, és a mennyezet alá gipszkartonozni fogsz, akkor majd a gipszkarton és a mennyezet közé tegyél párazárat.


herkulesVálasz erre
2014-10-04
08:29:36
#47431
Helló! Padlás gerendái alulról feldeszkázva és 6-7 cm-es sártapasszal fedve. A padláson a gerendák kint vannak kb. 8-10 cm-re és közé szeretnék 10 cm-es üveggyapotot. A párazáró fóliát úgy fektessem le, hogy az teljesen lefedje a gerendákat is, vagy a gerendákat szabadon hagyva csak a közöket takarjam le? De tanácsolták azt is hogy hagyjam ki a párazáró fóliát. Most akkor hogy csináljam próbáljatok segíteni!!!!!!
2013-12-04
16:19:21
Előzmény: robert #43973#43977
Robert

A szigetelést annak idején csak a szarufák közé rakták, bedeszkázták, nádazás, vakolás, festés és csókolom. Ezt nem szeretném lebontani. Álmennyezettel és fölé szigeteléssel akarok ezért eljárni.
2013-12-04
15:36:15
Előzmény: Ferke #43971#43973
Ferke ,

Anélkül, hogy átmennénk egy hőszigetelés topikba, egy mondatban leírnád, hogy miért nem lehetséges a meglévő hőszigetelés javítása (azon kívül, hogy el van döntve)?
Csak azért kérdezem, mert sokszor nem a problémákat előidéző okot próbálják megszüntetni.

2013-12-04
14:59:42
Előzmény: robert #43967#43971
Robert

A szigetelést azért offoltam ide hogy magyarázzam a belmagasság csökkentését. De az már eldöntött. A meglévőt cserélni nem tudom, pluszt kell tennem. A szellőztetés itt a lényeg. De minél többet olvasok utána annál többet tudok, és annál több mindent csinálnék meg. Most mérlegelek kicsit, mennyit is szánjak rá. Ha a 30 fok körüli kazánházamban lévő meleget fel tudnám használni meleg levegő utánpótlásra még jobb lenne. Ezen is gondolkodom. Kintről friss levegő kazánházon keresztül vezetésével valamilyen hőcserélőn keresztül stb. De mondom a legfontosabb a szellőzés, a pára kiiktatása az emeletről. Ez most a legnagyobb probléma.
2013-12-04
13:59:56
Előzmény: Ferke #43966#43967
Ferke,

A 20cm vastag hőszigetelést nem nevezném rossznak (ha rendesen meg van csinálva), kérdés, hogy mennyi maradt még belőle. Feltételezem, hogy újra (nem üveggyapotra) kellene cserélni, ugyanis a belső oldali hőszigetelés ritkán segít, nyáron meg pláne nem ér semmit.

A tetőtéri hálót esetleg aktív hűtéssel kellene ellátni (légkondi), vagy nyáron az alsó szinten aludni...

Úgy érzem a szellőztetésnek nem sok köze van ehhez a problémához.


2013-12-04
13:50:03
Előzmény: robert #43965#43966
Robert

Sajnos a ház építésekor 1986-ban a födém szigetelése 20 cm üveggyapotban kimerült. 3*3m-es szobákról van szó. Nyáron 30fok van fent. Míg nemvolt a ház szigetelve ez 35 fok volt. A szigetelés a födémen nagyon kell. Ezért akarok álmennyezetet. Ezek hálószobák lennének. Sajnos jobb ötletem nincs.
2013-10-17
15:08:57
Előzmény: JohnyDeMarco #42863#42866
JohnyDeMarco,

A táblásított kőzetgyapottal sokkal könnyebb dolgozni, mint a paplannal. A keret fölé, és a sínek közé is be lehet szorítani.

Ha nem szelel a gerendák köze, akkor ok. De ennek a feltételnek nem csak elvileg, hanem gyakorlatilag is teljesülnie kell. Ezt sokszor nem könnyű ellenőrizni sem, de a döntés a tiéd.
JohnyDeMarcoVálasz erre
2013-10-17
14:19:00
Előzmény: robert #42862#42863
Robert,

köszönöm. Aktuális kifejezéssel élve akkor ez most "kapufa" :).

A tűzveszélyességet értem, el is tudom fogadni, ez van. Viszont két dolog:

- hogyan rögzítsem értelmesen a kőzetgyapotot, vagy csak simán tegyem fel a vázszerkezet tetejére a 10cm-est?
- szelelés: az alsó és felső deszkázatt között tényleg ott a 15cm-es légrés a gerendaközökben, viszont körben mindenhol be van kötve a koszorúba, sőt még fölötte van 20cm betonpereme a koszorúnak. Ha a födémre felterítek 20cm gyapotot, az éppen szintben lesz a koszorú tetejével, onnan pedig túlnyújtva a szigetelést a koszorú tetejére / talpszelemenre találkozni fog a homlokzati szigeteléssel. Ebből kiindulva nem hinném hogy szelelni fog a padlástér felé, maximum a lakáson belül. Nincs igazam?

Köszi az eddigi válaszokat is,

Johny
2013-10-17
13:48:13
Előzmény: JohnyDeMarco #42857#42862
JohnyDeMarco,

Négy észrevétel:

1.
A párazáró fólia vázszerkezetre, a GK-al érintkezve ragasztószalaggal folytonossá téve.
Tehát:
- GK
- párazáró fólia
- GK vázszerkezet

2.
Szerintem az EPS hő és páratechnikailag csak akkor jó, ha az illesztések közé PUR hab kerül.
Úgy gondolom, hogy ezért is könnyebb kőzetgyapottal dolgozni.

3.
Az EPS-t tűzveszélyesnek tartom, külső falra ok, de belülre semmiképpen sem jó.
Szerintem.

4.
Meg van a veszély, hogy az alsó és a felső deszkázat közötti üreg valahol szelel. Ez hazavágja a hőszigetelő képességet, ezért nagyon alaposan tömíteni kell.
JohnyDeMarcoVálasz erre
2013-10-17
12:53:31
Előzmény: robert #42805#42857
Robert,

az új födémrészen legalább 30cm légrés, a régin 15cm légrés lesz. Ezen kattog az agyam folyamatosan, persze megint kitaláltam valamit. Kérlek véleményezd. rétegrend lentről felfelé:

- GK
- GK vázszerkezet
- párazáró fólia
- 5cm EPS polisztirol lap (könnyebb feltenni, nem "lóg")
- alsó deszkázat már nád és vakolat nélkül
- gerenda
- felső deszkázat
- 2x10-15cm kőzetgyapot
- geotextilia porgátlónak, vagy valami hasonló

Az előnyt abban látom, hogy ha felteszem az EPS a plafonra, az könnyebben megáll, nem lóg. Akár hosszú csavar és alátét, akár szög és alátét, akár ragasztás is lehetne. A csavar miatti mini-hőhíd igazából elfér, fent is lesz még szigetelés. Erre az EPS-re menne ragasztással, kétoldalas ragasztóval akár a párazárás. Ezen bejelölném filctollal vagy szigszalaggal a gerendák helyét. Itt átfúrva a GK függesztők szépen megállnak, a furat helyét szépen leragasztom. A szellőztető csövei az EPS-ben mennének, tehát ott kimarad, csak a párazáró takarja. A villanyvezeték pedig pazarul fekszik a GK szerkezeten, a párazárás alatt.

Nos? :)

Előre is köszönöm,

Johny
2013-10-15
12:12:31
Előzmény: JohnyDeMarco #42804#42805
JohnyDeMarco,

Attól függ, hogy a GK és a mennyezet között mekkora a távolság.

Ha a GK rá van szorítva a mennyezetre, akkor nem kell, de abban az esetben, ha üreg keletkezne mögötte, akkor azt szerintem ki kell tölteni szálas hőszigetelővel.
Én úgy csinálnám.


Légzáró elektromos szerelés: https://biosolar.hu/forum/390

JohnyDeMarcoVálasz erre
2013-10-15
12:01:44
Előzmény: robert #42452#42804
Szia Robert,

egy másik témában (https://biosolar.hu/forum/show/40341#40341) találtam egy érdekes beszélgetést, pont a gipszkarton - fagerendás födém viszonyról. Az ott javasolt rétegrend:

"
1., Gipszkarton
2., Hűtőkör (párazáró)
3., Szigetelés
4., Födém
5., Szigetelés
"

Ezt arra az esetre javasoltátok, ha a födém felől (koszorú, talpszelemen) esélyes a szellőzés? Úgy értem hogy az én esetemre más rétegrend lett a javaslat, nem a fenti. Azért, mert a padláson van egy 20cm magas peremem (koszorú), amit jól zárni tudok?
Nálam a gipszkarton és födém között kb. 15-20 centi "légrés" lesz. Maradjon mégis a födém fölötti szigetelés elve?
Másik ide kapcsolódó kérdésem, hogy ha a gipszkarton fölé közvetlenül megy a párazáró, akkor hol és hogyan vezetem el a világítás vezetékeit? Nálam LED-es spot-ok lesznek mindenütt, azoknak kell egy 50-60mm-es furat és belógnak fölfelé kb. 5-8cm-t. Ott eltartja majd a fóliát / ki kell vágni (gondolom nem) / meg kell oldani hogy a fólia 5-10 cm-el a gipszkarton fölött fusson?
A hőcserélős szellőztetés okés, az a gipszkarton és párazáró fölött, a födém alatt fut majd.

Előre is köszi,

Johny
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Öreg fagerendás födémlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva